speleološki odsek beograda razno kursevi linkovi doga?aji akcije naslovna

draperijeOvaj česti i karakteristični oblik siga nalik je draperijama, a nastaje na kosim tavanicama ili previsnim zidovima po kojima se linijski sliva voda i iza sebe ostavlja tanki sloj kalcita. U zavisnosti od putu vode, draperija može biti ravna ili vijugava. Kalcitni kristali rastu svojim izduženjem vertikalno na smer toka vode i obično stvaraju zupčasti rub na zadnjem sloju draperije. Ti zubi poznati su i pod nazivom pasji zub (engl. dogtooth), a čine ih zapravo kristali kalcita skalenoedarske forme. Nazubljenost ruba draperije zavisi od brzine dotoka vode. Pri bržem dotoku nastaju sitniji kristali i draperije glatkoga ruba (slika lijevo gore), a pri sporijem toku nastaju krupniji kristali, pa je rub zavjese nazubljen.

Draperije su često vrlo tanke, prozirne i raznobojnih slojeva, u zavisnosti od promeni sastava otopina tokom rasta. U zavisnosti od debljine, na lagano kucanje, odzvanjaju različitim tonovima, te se stoga često nazivaju i orguljama.


Draperije su kombinovane salivno-kapajuće sige. U početku draperija raste gotovo horizontalno iz vode koja teče niz kosu stenu. Mala valovitost površine stene uzrokuje da draperija postane blago vijugava. Taloženje kalcita intenzivnije je na spoljašnjem rubu svakoga zavoja tako da draperija postaje sve naglašenije naborana. Na krajnjem, najnižem delu draperija voda katkada počinje kapati, te se tu često formiraju stalaktiti. Ponekad draperije spajaju više stalaktita, a mogu spajati i delove saliva, a mogu se spojiti i s podnim stalagmitima.

kontakt

Zmaja od Noćaja 9
11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 63 350 823
FAX: +381 11 234 98 57

E-mail:
sob@sob.rs

WEB:
www.sob.rs