speleološki odsek beograda razno kursevi linkovi doga?aji akcije naslovna
zanimljivosti objekti download onama

Speleolozi brane Kosovo

BEOGRAD - Delegacija srpskih speleologa, predvođena Urošem Akšamovićem iz Speleološkog odseka Beograda, na nedavno održanom Evropskom kongresu u Francuskoj sprečila je prijem “predstavnika države Kosovo” u članstvo Evropske federacije speleologa. Istovremeno, srpski “pećinari” obezbedili su našoj zemlji punopravno članstvo u toj organizaciji, iako je do sada to bila privilegija isključivo zemalja iz EU.

- Delegacija koja je sebe nazvala “predstavnici države Kosovo” pojavila se na Kongresu i zatražila od Skupštine prijem u Federaciju. Međutim, predsednik Skupštine speleološke unije iz Španije zajedno s nama inicirao je da njihov zahtev bude odbijen. Odlučeno je da se statut izmeni i da članice mogu da budu samo evropske države koje su ujedno i članice UN. Tako su se za svoje mesto u toj evropskoj federaciji izborile Srbija i Makedonija - kaže Akšamović.

To, međutim, nije jedini uspeh srpskih speleologa. Oni su zajedno s kolegama iz nekoliko evropskih zemalja uspeli u da obore i jedan svetski rekord.
- Oborili smo svetski rekord u dužini postavljenog gelendera između dve strane kanjona. Dužina užeta, specijalno napravljenog za tu priliku, iznosila je 1.500 metara, dok je njegova debljina iznosila svega 10 milimetara. Dosadašnji svetski rekord iz 1996. držala je Slovačka, čije je uže bilo dugačko 850 metara i moglo je da se pređe za oko pola sata, dok je nama bilo potrebno manje od 50 sekundi - ističe Akšamović.

Tekst je preuzet sa sajta www.kurir-info.rs


Međunarodna speleoronilačka ekspedicija

Međunarodna (Srpsko - Poljska) speleoronilačka ekspedicija u Crnoj Gori trajala je od 25.12.2007 do 07.01.2008. U ekspediciji su učestvovali: Uroš Akšamović (Speleološki Odsek Beograda), Dominik Graczyk, Rafał Szaniawski, Andrzej Szerszen (Speleoklub Warszawski, Cave Divers Group - Poland) i Dorota Ostrowska. Rezultati su prikazani ispod.

Prokletije
Savino Oko (Oko Skakavica) nalazi se u jugoistočnom delu Crne Gore blizu Albanske granice, na planini Prokletije, u Ropojanskoj dolini, oko 1 km udaljeno od sela Vusanje. Izvor se nalazi blizu puta i pristup do njega je lak. Za ronjenje na ovom mestu neophodna je dozvola nadležnih vlasti. Vidljivost – 20 m, temperatura vode je 4 stepena Celzijusovih. Speleoronioci su zaronili do dubine od -64 m, 100 m u dužini.

Jezera Skadarsko i Malo Blato
Jezera Skadarsko i Malo Blato bogata su karstnim izvorima smeštenim u priobalnoj zoni. Jezera su okružena krečnjačkim planinama i u njih se drenira karstni sistem. Ronjenje je izvođeno u pećinama Biotsko Oko (Crno Oko) i Kaluđerovo Oko (Kalubur Oko). Vidljivost – 20 m, temperatura vode je 12 stepeni Celzijusovih. Najznačajniji izvori su Raduš and Karuč. U oba ova izvora, kao i nekoliko manjih, se može roniti ali je za to potrebna specijalna dozvola nadležnih vlasti.

Na ovom području žive ljudi različitih nacija i religija.

Oblast je još uvek nedovoljno istražena.

Tekst je preuzet sa sajta www.gnj.org.pl

kontakt

Zmaja od Noćaja 9
11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 63 350 823
FAX: +381 11 234 98 57

E-mail:
sob@sob.rs

WEB:
www.sob.rs